NEW YORK - Het aantal aanvragen voor een herfinanciering van de hypotheek heeft in de Verenigde Staten vorige week de hoogste stand in zeven maanden bereikt.

De verstrekking van hypotheken aan nieuwkomers op de woningmarkt bleef op het laagste peil sinds 1997. Dat heeft brancheorganisatie Mortgage Bankers Association (MBA) woensdag bekendgemaakt.

De herfinancieringsindex van de MBA steeg in de week die eindigde op 21 mei, met 17 procent tot 3257,4 punten. ''De telefoon staat roodgloeiend'', aldus Ellen Bitton, bestuursvoorzitter van de Park Avenue Mortgage Group, die is aangesloten bij MBA. De graadmeter voor nieuwe hypotheken daalde in dezelfde periode met 3,3 procent tot 185,7 punten.

Rente

Volgens de brancheorganisatie is de populariteit van de herfinancieringen vooral te danken aan de lage rente. Die stond voor leningen met een rentevaste periode van dertig jaar op het laagste niveau sinds november vorig jaar.

De verdere daling in het aantal nieuwe hypotheken heeft te maken met het aflopen van steunmaatregelen waarbij nieuwkomers een flink belastingvoordeel kregen.