BRUSSEL - De Europese Commissie wil dat banken heffingen gaan betalen om te voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten van een nieuwe financiële crisis.

Het geld zou niet gebruikt moeten worden om banken te redden, maar om ervoor te zorgen dat het faillissement van een bank ordelijk wordt afgewikkeld en de financiële stabiliteit gewaarborgd blijft.

Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) heeft dat woensdag bekendgemaakt. Hij wil dat de banken bijdragen in fondsen die door de lidstaten worden beheerd. Barnier gaat daarbij uit van het principe 'de vervuiler betaalt'. ''Het is onaanvaardbaar dat de belastingbetalers de zware kosten voor het redden van de bankensector moeten blijven betalen. Zij horen niet in de frontlinie thuis.'' De hoogte van de heffing is nog niet duidelijk.

G20

Barnier zal zijn plannen volgende maand presenteren tijdens een EU-top. Daarna komen ze aan de orde tijdens een bijeenkomst van de G20, een groep van toonaangevende economieën, in Toronto.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat in een reactie weten dat een crisis niet kan worden voorkomen met het voorstel van de EC. ''De NVB hecht meer belang aan het versterken van het eigen vermogen van banken door het aanpassen van de regels ten aanzien van de kapitaalseisen van de banken'', aldus de vereniging.

Belasting

Het voorstel geeft volgens de NVB niet aan hoe een fonds exact ingevuld moet worden. De NVB is van mening dat de kosten en implicaties van een fonds eerst in beeld moeten worden gebracht , voordat een besluit kan worden genomen.

Verder wijst de vereniging erop dat de heffingen tot gevolg kunnen hebben dat banken minder ruimte hebben om krediet te verlenen, wat schadelijk is voor het herstel van de economie. ''De NVB vindt in het algemeen een bankbelasting niet de juiste oplossing voor de uitdagingen waar de internationale gemeenschap zich op dit moment voor gesteld ziet.''