AMSTERDAM - De prijzen voor stroom en gas stijgen per 1 juli over de hele linie met 5 tot 10 procent. Dat stelt de vergelijkingssite Energieprijzen.nl woensdag op basis van marktonderzoek.

Vooral de kosten van gas gaan omhoog, omdat de gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs. De olieprijs is sinds begin van het jaar toegenomen naar een piek van boven 85 dollar per vat begin mei. Ook is de dollar, ten opzichte van de euro, de afgelopen maanden meer waard geworden.

Daarnaast zorgt de economische opleving voor meer vraag energie, wat de prijzen verder kan opdrijven.

Trend

Vooral de grote leveranciers, die veelal met een gespreid inkoopbeleid werken, zullen deze trend volgen, stelt de site. De kleinere leveranciers kunnen profiteren van de recente scherpe daling van de olieprijs, omdat die bij de inkoop "veel korter op de markt zitten".

De prijzen voor elektriciteit blijven bij de meeste energiebedrijven gelijk of worden zelfs licht goedkoper. Gasprijzen vormen echter driekwart van de energierekening van een gemiddeld huishouden.

Inkoop

Leveranciers die nu pas beginnen met inkopen voor het komende half jaar, kunnen nu zelfs goedkoper inkopen dan een half jaar geleden, weet Arjin van As van de vergelijkingssite. "Die zouden mogelijk zelfs licht in prijs naar beneden kunnen gaan".

Volgens hem wordt het aantrekkelijker voor consumenten om te veranderen van leverancier, omdat de prijsverschillen het komende half jaar zullen toenemen.

De vergelijkingssite is onderdeel van Sanoma Digital, uitgever van onder meer NU.nl, Startpagina.nl en Kieskeurig.nl.