HOEVELAKEN - De gunstige leningen voor starters op de huizenmarkt van het ministerie van Volkshuisvesting (VROM) zijn op. Dat maakte het uitvoeringsorgaan Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN) woensdag bekend.

Door een verviervoudiging van het aantal aanvragen in de afgelopen periode is de bodem van het VROM Startersfonds veel eerder bereikt dan verwacht, stelt SVN. Met het geld uit dat fonds betaalde het ministerie mee aan leningen die gemeentes en provincies verlenen aan starters op de woningmarkt.

Die startersleningen zijn bedoeld om het gat te overbruggen tussen de koopsom van een huis en het maximale bedrag dat de beginnende huizenkopers bij een bank kunnen lenen.

Rente

De leningen, met een gemiddelde waarde van 37.700 euro, zijn drie jaar lang vrijgesteld van rentebetalingen en aflossing. Na die periode worden de lasten afgestemd op de inkomens van de leners.

Sinds het begin van de regeling in 2007 werden 8800 kopers op die manier aan krediet geholpen. Bijna de helft van die leningen werd in de eerste maanden van dit jaar verstrekt.

Gemeentes

Doordat de pot van 40 miljoen euro leeg is, moeten gemeentes en provincies de kosten van de leningen nu zelf dragen. De SVN vreest dat daardoor veel minder krediet beschikbaar zal zijn. ''De potjes van verschillende gemeentes zijn al leeg'', aldus een woordvoerder.

''Daarnaast verwachten we dat het geld van de anderen snel op zal gaan, nu ze het volle pond moeten betalen.'' De SVN roept het kabinet dan ook op de pot nog eens met 40 miljoen euro te vullen.

Risico's

Het stimuleringsfonds wijst op de risico's voor de huizenmarkt, nadat eerder dit jaar al de koopsubsidie voor goedkope huizen was stopgezet. Volgens de SVN komt door het verdwijnen van deze regelingen de dynamiek op de huizenmarkt in gevaar.

Dat komt niet alleen omdat het moeilijker wordt voor starters om een eigen woning te financieren, stelt SVN-directeur Elly van Sluis-Barto. ''Het frustreert ook de doorstroom onder eigenaren van starterswoningen naar een hoger segment.''