AMSTERDAM - De Nederlandse economie zou erop vooruitgaan als Nederland het wereldkampioenschap voetbal wint. Dat concludeerde bank en verzekeraar ING dinsdag na een onderzoek naar de invloed van het wereldkampioenschap op de economie.

Op basis van eerdere toernooien denkt ING dat de economie met 700 miljoen euro groeit na winst van het WK. Dat komt neer op 0,25 procent extra consumentenuitgaven. Ook zullen consumenten waarschijnlijk meer vertrouwen in de economie krijgen.

Charles Kalshoven, hoofdeconoom bij ING, noemt als voorbeelden dat er meer alcohol wordt gedronken en dat er meer kant-en-klaarmaaltijden worden gebruikt tijdens een WK. Een op de vijf mensen gaf ook toe zich door het tournooi te laten beïnvloeden.

Horeca

Verder is het volgens Kalshoven belangrijk dat Oranje ten minste een aantal ronden overleeft. Horeca en supermarkten hebben al investeringen gedaan en die moeten worden terugverdiend. Dat kan pas, als het Nederlands elftal ver komt in het kampioenschap.

ING heeft ook gekeken naar wat mensen over hebben voor een wereldtitel. Nederlanders bleken gemiddeld 47 euro per persoon te willen betalen voor de WK-beker. Dat komt neer op in totaal 616 miljoen euro.

Brazilianen

Brazilianen hebben er gemiddeld ruim 800 euro voor over om hun team op het hoogste podium te zien staan. Japanners zijn gemiddeld bereid een schamele 2 euro voor een overwinning te betalen.

Naast supporters die geld over hebben voor een overwinning, zijn er ook echte 'diehards'. Van de volwassen Nederlanders zou 18 procent wel een aantal dagen op water en brood willen leven voor een geslaagd wereldkampioenschap.