NEW YORK - De huizenprijzen in de Verenigde Staten zijn in maart met 0,5 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het onderzoeksbureau Case Shiller, dat de huizenprijzen in de twintig grootste stedelijke gebieden in de VS vergelijkt.

Analisten die Reuters heeft gepolst rekenden op een daling van de huizenprijzen met 0,4 procent op maandbasis. In februari gingen de huizenprijzen met 0,9 procent omlaag.

In vergelijking met maart vorig jaar werden Amerikaanse koopwoningen 2,3 procent duurder. Hier werd door analisten gerekend op een prijsstijging met 2,4 procent. In februari werden huizen op jaarbasis 0,6 procent duurder.

Daling

In het eerste kwartaal daalden de prijzen van eengezinswoningen in de VS met 3,2 procent tegen een daling van 1 procent in het vierde kwartaal van 2009. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder stegen de huizenprijzen in de eerste drie maanden van dit jaar met 2 procent.

De huizenprijzen in de VS staan onder druk door het wegvallen van een belastingbate van 8000 dollar voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Die regeling liep in april af.