BRUSSEL - Het Europese bedrijfsleven is tegen het idee dat Europa de CO2-beperking aanscherpt van 20 naar 30 procent.

''De toename zendt het verkeerde signaal naar het bedrijfsleven in een tijd van economische crisis'', stelde Jürgen Thumann van de ondernemingsfederatie BusinessEurope dinsdag in een brief aan voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

EU-commissaris Connie Hedegaard (Klimaat) presenteert woensdag een rapport over extra CO2-reductie. Door de recessie is de uitstoot van het broeikasgas CO2 namelijk al fors gedaald.

Betaalbaar

Hedegaard zei eind april in het Europarlement al dat haar rapport zal melden dat het best betaalbaar is om de beoogde CO2-beperking te verhogen van 20 naar 30 procent in 2020.

De EU had voorheen gepland de doelstelling pas te verhogen, als grote landen bij de VN-klimaattop in december in Kopenhagen zouden meedoen met een krachtig akkoord over minder CO2. Zo'n overeenkomst bleef echter uit.

Volgens een dertien pagina's tellend uitgelekt ontwerp van Hedegaards rapport blijken de kosten van CO2-beperking een derde goedkoper dan voorheen gedacht.

De geplande reductie van 20 procent in 2020 kost slechts 48 miljard euro in plaats van de verwachte 70 miljard euro. Bovendien zijn er nog vele voordelen door minder kosten voor de gezondheidszorg (3,5 tot 8 miljard euro) en minder brandstofkosten (tot 14 miljard euro).

Ideeën

Om de verhoging naar 30 procent te halen oppert de Deense EU-commissaris in haar rapport allerlei ideeën. Ze denkt erover het systeem voor uitstootrechten uit te breiden naar enkele sectoren, zoals landbouw en transport.

Ze wil ook minder CO2-uitstootrechten gratis uitdelen. De commissaris stelt ook voor om de Europese regiosubsidies aan te wenden voor klimaat, bijvoorbeeld door openbaar vervoer te stimuleren.

Verheugd

Milieuorganisatie Greenpeace is verheugd over het rapport. ''Een beperking van 30 procent is de beste garantie voor milieu-investeringen door bedrijven'', zegt Joris den Blanken, directeur klimaatbeleid bij Greenpeace Brussel.

''Het kan ook makkelijk. Bedrijven laten veel emissierechten nu ongebruikt. Volgens een planning houdt staalbedrijf Corus in 2012 voor 400 miljoen euro aan emissierechten over'', aldus Den Blanken.

De ministers van Milieu van de 27 EU-landen bespreken het rapport op 11 juni. Een week later zijn de regeringsleiders aan bod. Daarna kunnen voorstellen volgen.