LUXEMBURG - Het aantal nieuwe industriële orders in de eurozone is in maart fors gestegen ten opzichte van februari. Vooral de vraag naar kapitaalgoederen en halffabrikaten nam toe. Dat blijkt uit cijfers die het Europees bureau voor de statistiek Eurostat dinsdag naar buiten bracht.

De orderontvangst steeg in maart met 5,2 procent op maandbasis, veel sterker dan de toename met 2 procent waar analisten in doorsnee op rekenden. Het aantal orders voor kapitaalgoederen (benodigdheden voor de productie van andere goederen) steeg met 5,7 procent. De vraag naar halffabrikaten nam met 5,4 procent toe.

Ten opzichte van maart vorig jaar kreeg de industrie in de zestien landen die de euro hanteren, 19,8 procent meer orders. Ook dit cijfer is een stuk sterker dan verwacht. Analisten rekenden hier gemiddeld op een stijging van 14,6 procent.

Opdrachten

In de gehele Europese Unie van 27 landen kwamen er in maart 5,9 procent meer opdrachten binnen dan in februari. Denemarken spande de kroon met een stijging van 20,6 procent, gevolgd door Estland (plus 12,3 procent) en Griekenland (plus 11,7 procent). De Nederlandse industrie zag de orderontvangst met 4,5 procent oplopen.

Op jaarbasis moest Denemarken echter een van de grootste dalingen incasseren. De orderontvangst lag 17,2 procent lager dan in maart 2009. Alleen in Ierland (min 22,9 procent) en Portugal (21,1 procent) ging de orderontvangst harder omlaag. In Nederland steeg het aantal orders op jaarbasis met 24 procent.