Door een gunstige regeling met mijn bijna-vorige werkgever (vanaf juli ben ik volledig "los" en heb ik dus geen bijbaan meer) krijg ik een kans die ik als zelfstandige naar alle waarschijnlijkheid de eerste 10 jaar niet meer zou krijgen; ik mag weer gaan studeren.

Was ik de afgelopen jaren zélf bezig om anderen te begeleiden, nu zal dat andersom zijn. Heerlijk lijkt me dat. Tunnelvisie ligt voor een ZZPer denk ik altijd op de loer, en ik denk dat een extra training en/of opleiding het gezichtsveld verbreedt.

Verleerd

Hoe ging dat ook alweer, leren? Nog niet héél lang geleden studeerde ik af, puur op "veel gas geven aan het eind" en in de tijd daarvoor véél in de zon zitten, uitgaan en actieve deelname in de studentenvereniging, uiteraard alleen voor het netwerk... Veel geleerd, maar weinig daarvan leerde ik in de schoolbanken, puur om het feit dat ik daar nou eenmaal niet zo vaak in zat.

Inmiddels kan ik u vertellen dat, met het gevaar te klinken als een tachtigjarige, spijt heb dat ik toen geen gebruik heb gemaakt aan de schat aan informatie die zomaar, gratis en voor niets (of nouja, met ondersteuning van een beurs en lening van de Informatie Beheer Groep) op me lag te wachten. Vaardige docenten, een onuitputtelijke berg relevante literatuur en faciliteiten om een ware werkveld-held te worden.

Tweede kans

En nu heb ik dus een tweede kans gekregen! Vanaf eind mei zit ik in de schoolbanken. Bij een opleiding die ik zelf momenteel niet had kunnen betalen. Tussen mensen die jaren in het vak zitten, en ook wat aan de tunnelvisie willen doen of hun kennis willen verbreden. Ik ben "veruit de jongste" volgens de voorlichter.

Eerlijk gezegd vind ik het nogal spannend. Vond ik het vroeger niet belangrijk als ik mijn huiswerk niet had gedaan of als ik geen idee had waar de les over ging, inmiddels is dat anders. Ik wil me bewijzen tegenover mijn klasgenoten maar vooral tegenover mezelf.

Investering

Hoewel ik de opleiding (bijna) niet zelf hoef te betalen, kost het me toch "dagen" waarop ik niet kan werken, maar in de schoolbanken zit. Ik zal avonden moeten inplannen waarop ik kan leren en bovenal zal ik mezelf moeten focussen op leren. Geen idee of ik daar inmiddels wél goed in ben.

Misschien merkt u het; ik ben flink nerveus. Ik zal u op de hoogte houden en nieuwe inzichten delen. Zo ben ik niet de enige die wat aan deze investering overhoudt!

Sanne Nuij van Arnhem is directeur/ eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren, alsmede coachingstrajecten.Voor meer informatie: http://www.plan-t.nl/