Economie VS toont herstel

WASHINGTON - De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in april met 0,4 procent gestegen vergeleken met een maand eerder. Het is de zevende maand op rij dat de verkoop toeneemt. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekend.

Door het persbureau Reuters ondervraagde analisten rekenden op een toename van de detailhandelsverkopen met 0,2 procent. Het cijfer over maart werd herzien tot een stijging met 2,1 procent van een oorspronkelijk gemelde 1,9 procent.

Vergeleken met april vorig jaar namen de detailhandelsverkopen met 8,8 procent toe. De consumentenbestedingen zijn van groot belang voor de VS, omdat ze goed zijn voor ongeveer twee derde van de Amerikaanse economie.

Consumentenvertrouwen

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in mei toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte de universiteit van Michigan, die onderzoek doet naar het consumentenvertrouwen, vrijdag bekend op basis van voorlopige cijfers.

De index die het vertrouwen weergeeft, kwam uit op een stand van 73,3 tegen 72,2 in april. Het cijfer is een fractie lager dan verwacht. Analisten gepolst door Reuters dachten dat de vertrouwensindex zou uitkomen op 73,5. Het cijfer geldt als een barometer voor de consumentenbestedingen die goed zijn voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie.

Industrie

De industriële productie in de Verenigde Staten is in april met 0,8 procent toegenomen vergeleken met een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die het stelsel van Amerikaanse centrale banken vrijdag heeft bekendgemaakt.

Analisten die Reuters heeft ondervraagd gingen uit van een stijging met 0,6 procent. In maart produceerden Amerikaanse fabrieken een herziene 0,2 procent meer dan in februari. Aanvankelijk werd daar een toename met 0,1 procent gemeld.

De bezettingsgraad van de industrie steeg in april ook al sterker dan verwacht. De bezetting ging naar 73,7 procent, terwijl analisten uitgingen van 73,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds november 2008. In maart stond de bezettingsgraad nog op een licht naar beneden herziene 73,1 procent.

NUwerk

Tip de redactie