Nigeria en China akkoord over bouw raffinaderijen

ABUJA - Twee staatsbedrijven uit Nigeria en China hebben een akkoord bereikt over de bouw van drie raffinaderijen en een petrochemiecomplex in het West-Afrikaanse land.

Dat hebben de bedrijven Nigerian National Petroleum Corp (NNPC) en China Export and Credit Insurance Corp vrijdag bekendgemaakt. De bouw vergt een investering van 23 miljard dollar, zo'n 18,5 miljard euro.

China probeert al langere tijd voet aan de grond te krijgen in het olierijke Nigeria, dat lid is van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC). In december liet Peking doorschemeren 50 miljard dollar over te hebben voor de aankoop van 6 miljard vaten olie uit de Nigeriaanse reserves.

Licenties

Ook gaf China aan interesse te hebben in licenties voor olievelden die nu in handen zijn van westerse bedrijven als Shell, ExxonMobil en Chevron.

Shell heeft een aantal samenwerkingsverbanden met NNPC en heeft gezworen zich met alle mogelijke middelen te zullen verzetten tegen de verkoop van die belangen door Nigeria aan China.

Veel zal daarbij afhangen van de uitwerking van een recent ondertekende oliewet, die onder meer kan leiden tot heronderhandelingen over contracten en het intrekken van verstrekte licenties voor onontgonnen gebieden.

Tip de redactie