Spaanse vakbonden willen ambtenarenstaking

MADRID - De Spaanse vakbond UGT roept leraren, verplegers en ander overheidspersoneel op om op 2 juni te staken als protest tegen de bezuinigingen die de Spaanse regering woensdag aankondigde.

Dat zei een woordvoerder van de bond donderdag na overleg met de Spaanse premier José Zapatero. De vakbond wil verder demonstraties organiseren op 20 mei, de dag dat de maatregelen aan het Spaanse parlement worden voorgelegd.

In een poging het overheidstekort op korte termijn tot een acceptabel niveau terug te dringen worden onder meer de salarissen van Spaanse ambtenaren dit jaar met 5 procent verlaagd. Volgend jaar zullen de lonen in de publieke sector in ieder geval niet stijgen.

Schade

Een andere grote vakbond kondigde aan zich bij de ambtenarenstaking te voegen. Beide bonden zagen echter af van een oproep tot een algemene staking in Spanje. ''Het zou onverantwoord van ons zijn om op te roepen tot een staking die de Spaanse economie nog meer schade toe zou brengen'', aldus een woordvoerder van de bonden.

Tip de redactie