AMSTERDAM - Mobiele operator T-Mobile belooft een flinke investering in de uitbreiding van zijn 2G- en 3G-netwerk. In 2010 wordt de totale 3G-capaciteit verdubbeld.

De forse netwerkinvesteringen zijn woensdag aangekondigd in een toelichting op de kwartaalcijfers. De operator meldt dat momenteel het aantal antenne-installaties in het 3G-netwerk nog eens met 30 procent uit te breiden.

Volgens T-Mobile groeit het dataverbruik op zijn netwerk explosief. In het eerste kwartaal van 2010 werd 55 Terabyte per week gebruikt, twee keer zo veel als een jaar eerder. Op drukke plekken, erkende T-Mobile eerder, is het dataverbruik zo hoog dat de aanwezige capaciteit niet afdoende is.

Vol

"We kijken waar de capaciteit vol begint te lopen. Daar gaan we bouwen om te voorkomen dat de masten dichtlopen en om te zorgen dat klanten een goede ervaring hebben", legt een woordvoerder van T-Mobile uit. "Maar ook in de buitengebieden groeit de behoefte aan mobiel internet, dus ook dat staat op onze agenda."

Naast de groei van mobiel internet constateert T-Mobile in de kwartaalrapport een stijging in het aantal belminuten. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het uitgaande belverkeer met 5 procent toegenomen. De gemiddelde besteding per gebruiker steeg van 22 naar 27 euro per maand.

LTE

Onlangs kreeg T-Mobile een licentie op spectrum in de 2,6 GHz band, dat gebruikt gaat worden voor LTE, een snelle opvolger van 3G. Wanneer LTE aangeboden gaat worden aan eindgebruikers, is nog onduidelijk.

"De netwerktechnologie is aanwezig en kan geïmplementeerd worden. Maar voordat LTE naar de eindgebruiker komt moeten er handsets komen met LTE-oplossingen", reageert de woordvoerder van T-Mobile.