Spanje pakt begrotingstekort aan

MADRID - Spanje gaat de lonen van ambtenaren verlagen en zal fors minder investeren. Dat heeft premier José Zapatero woensdag gezegd.

Met de maatregelen hoopt hij het begrotingstekort aan te pakken. Gevreesd werd voor een grotere versie van de Griekse schuldencrisis als het Spaanse tekort verder op zou lopen.

De onthulling van de plannen kwam een paar uur nadat de Amerikaanse president Barack Obama bij Zapatero had aangedrongen op ''resoluut'' ingrijpen. De maatregelen moeten leiden tot een reductie van het tekort met 15 miljard euro in 2010 en 2011. De lonen van ambtenaren gaan dit jaar met 5 procent omlaag, gevolgd door een nullijn in 2011.

Maatregelen

Eerder kwam de Spaanse overheid al met maatregelen om het tekort met 50 miljard euro te verminderen, maar die overtuigde de financiële markten niet.

Samen met dit nieuwe pakket hoopt Zapatero het begrotingstekort in 2013 te hebben teruggedrongen tot 3 procent van het bruto binnenlands product, het in Europees verband afgesproken maximum. Voor dit jaar mikt Spanje op 9,3 procent, na 11,2 procent vorig jaar.

Zie ook: dossier eurocrisis

NUwerk

Tip de redactie