'Aliens oorzaak vrije val Wall Street'

AMSTERDAM - De vrije val van Wall Street van afgelopen donderdag is voer voor complottheoretici. Op internet gaan verhalen de ronde dat de Noord-Koreanen of zelfs buitenaardse wezens de plotselinge koersval veroorzaakten.

Tot op heden werd verondersteld dat een beurshandelaar die een paar nullen te veel had ingevuld oorzaak was van alle paniek. Onderzoekers denken nu dat iemand een bewuste poging deed om de markten te ontregelen met een transactie.

Paniek

Een congreslid grapte dat het kon gaan om "een cyberaanval, een invasie van buitenaardse wezens of gewoon slechte programmering. Maar ik wil geen paniek of angst veroorzaken", zo schrijft Reuters.

Een blogger onthulde dat de verkoopgolf ontstond door het gerucht dat de Noord-Koreanen het olielek in de Golf van Mexico veroorzaakt zouden hebben.

Verliezen

Donderdag vielen in een paar minuten tijd de koersen plotseling bijna 1000 punten omlaag. Kort daarna stegen ze weer. Wall Street leed die dag flinke verliezen die vrijdag de Europese koersen ook negatief beïnvloedden.

Toezichthouders en de beurzen op Wall Street kondigden maatregelen aan om een dergelijke vrije val in de toekomst te voorkomen.

Tip de redactie