Economie eurozone groeit licht

LUXEMBURG - De economie van de eurozone is in de eerste drie maanden van het jaar met 0,2 procent gegroeid vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dit maakte het Europese statistisch bureau Eurostat woensdag bekend.

Het groeicijfer was in lijn met de verwachtingen van door persbureau Reuters geraadpleegde analisten. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 groeide de economie met 0,5 procent. Vorig kwartaal was de economie van de eurozone nog 2,2 procent kleiner dan een jaar eerder.

De Portugese economie liet met een plus van 1 procent de sterkste groei zien. In Slowakije was sprake van een groei met 0,8 procent. Een opvallende uitschieter was Italië met een plus van 0,5 procent. Italië heeft de derde economie van het eurogebied. De groei in Frankrijk en Duitsland bedroeg respectievelijk 0,1 en 0,2 procent.

Griekenland

De economie van Griekenland kromp in het eerste kwartaal met 0,8 procent. De Griekse overheid zit diep in de financiële problemen en moet stevige bezuinigingsmaatregelen nemen. Dit is een voorwaarde voor een omvangrijk reddingspakket van andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

Economen rekenden voor Griekenland op een afname van 1,4 procent. De Griekse overheid verwacht dat de krimp over heel 2010 uitkomt op 4 procent.

Eurozone

''Het herstel van de eurozone gaat door. Desondanks, met bezuinigingen en een grote afhankelijkheid van de export, zal het herstel twee snelheden hebben'', concludeerde ING-analist Carsten Brzeski.

NUwerk

Tip de redactie