Minister: economie herstelt, blijft kwetsbaar

DEN HAAG - ''De economie krabbelt iets op, maar blijft erg kwetsbaar.'' Dat zegt minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) woensdag in een reactie op de jongste CBS-cijfers over de Nederlandse economie.

Ze wijst er op dat de binnenlandse consumptie en investeringen het nog niet goed doen en het economisch herstel nog steeds ''in aanzienlijke mate'' leunt op de export.

''Dit maakt ons herstel erg gevoelig voor ontwikkelingen elders. De financiële onrust in de eurozone, onze belangrijkste exportmarkt, baart me in dat licht bijvoorbeeld zorgen."

 Onzekerheid rond de overheidsfinanciën in de zuidelijke lidstaten van de eurozone kan het vertrouwen in het doorzetten van het herstel schaden, waardoor ook de vraag naar onze export in het gedrang kan komen.''

Economen

Economen waren woensdag positief over de groei van de economie . ''Het groeicijfer is minder hoog dan in voorgaande kwartalen, maar de onderliggende ontwikkeling is positief."

"De Nederlandse economie zit nog duidelijk op de weg naar herstel'', aldus hoofdeconoom Charles Kalshoven van ING.

''Over het geheel genomen ziet het er goed uit'', zei ook econoom Nico Klene van ABN Amro. Beide economen waren vooral te spreken over de toename van de consumptie en de bedrijfsvoorraden ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Winter

De hogere bestedingen waren onder meer te danken aan de koude winter, waardoor huishoudens meer moesten stoken. Daarnaast namen de autoverkopen toe omdat kopers de laatste kans grepen om te profiteren van de slooppremie. ''Maar ook zonder die factoren was er een duidelijke plus. Die was sterker dan verwacht'', aldus Kalshoven.

De toename van de voorraden wijst erop dat bedrijven de vraag weer zien aantrekken. Mede daardoor groeide de invoer afgelopen kwartaal harder dan de uitvoer. Klene vergeleek die situatie met het herstel van een patiënt.

''Iemand die ziek is heeft geen zin om te eten, maar als je beter wordt, neemt de eetlust weer toe.''

NUwerk

Tip de redactie