Renteaftrek vooral naar rijksten

DEN HAAG - Bijna de helft van het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek ging in 2008 naar de rijkste huishoudens. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de 7,2 miljoen Nederlandse huishoudens financierde bijna de helft de eigen woning met een hypotheek. Van de 28 miljard euro aan hypotheekkosten, werd ruim 10 miljard via de hypotheekrenteaftrek terugontvangen van de overheid.

Bijna de helft van dat bedrag kwam dus terecht bij de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens. De 10 procent rijkste huizenbezitters kregen 30 procent van de staatssteun.

Voordeel

Van de aftrekontvangers had 1 procent zeer hoge hypotheekkosten van 2.700 euro of meer per maand. Zij ontvingen hierover een belastingvoordeel van 44 procent, gemiddeld een bedrag van 1 620 euro per maand.

Bij het laagste kwart van de hypotheekbetalers (minder dan 330 euro maandelijkse kosten) kwam de belastingbesparing uit op ongeveer 20 procent, ofwel 40 euro per maand.

Kosten

Van de huishoudens met een bruto-inkomen van 106.000 euro of meer hadden er acht op de tien een hypotheek. Zij ontvingen bijna 42 procent terug van de kosten, die gemiddeld ruim 1000 euro per maand bedroegen.

Van de huishoudens met een bruto-inkomen onder 16.000 euro had slechts ruim een op de tien huishoudens een hypotheek.

Hypotheeksteun als percentage van de maandelijkse hypotheeklasten:
hypotheeksteun grafiek

Meer informatie en grafieken bij het CBS

Tip de redactie