Verzet tegen 'duurzame' kledinglabels

LEIDSCHENDAM - De Nederlandse detailhandel ziet niets in een Europees plan om etiketten in te voeren voor kleding buiten de Europese Unie waardoor consumenten kunnen zien waar de kleding is geproduceerd.

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland spreekt van ''zinloze labels'', omdat nog steeds niet duidelijk zal zijn of de kleding duurzaam is geproduceerd.

Het gaat om zogenoemde 'land van oorsprong-etiketten', waarvoor een commissie voor consumentenbescherming van het Europees Parlement zich uitspreekt. Bij de bepaling van het land van oorsprong wordt gekeken naar de locatie waar de kleding uiteindelijk is vervaardigd.

Dit hoeft echter niet te betekenen dat mensenrechten zijn gerespecteerd, omdat niets wordt gezegd over de locatie waar bijvoorbeeld de katoen is geplukt, aldus Detailhandel Nederland.

De brancheorganisatie zegt dat een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks ongeveer 100 euro extra kwijt is aan kleding door de invoering van het nieuwe etiket. ,,De consument betaalt de prijs'', aldus de organisatie woensdag.

Tip de redactie