BRUSSEL - De Europese Commissie presenteert woensdag voorstellen voor het aanscherpen van de EU-begrotingsregels. Commissievoorzitter José Manuel Barroso en eurocommissaris Olli Rehn (Budgettair Beleid) zullen ze rond het middaguur tijdens een persconferentie toelichten.

Volgens een concepttekst die een paar weken terug uitlekte, wil het dagelijks bestuur van de EU harder optreden tegen lidstaten die hun begrotingstekort laten oplopen tot boven de toegestane limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product. Zij zouden gekort moeten worden op EU-subsidies.

De Europese Commissie wil ook eerder betrokken worden bij het opstellen van de begroting door de lidstaten, zodat ze kan ingrijpen voor het te laat is. Daarnaast wil ze de lidstaten dwingen hun staatsschuld te verkleinen.

Ook op dit moment kunnen lidstaten al gestraft worden, als ze de EU-begrotingsregels aan hun laars lappen, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Een verscherping van het beleid is actueel geworden door de problemen in Griekenland en enkele andere EU-landen.

Al het nieuws rond de eurocrisis