AMSTERDAM - Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) ziet voorlopig geen reden om de van fraude verdachte bank Goldman Sachs uit te sluiten als opkoper van Nederlandse staatsleningen. Dat bericht de minister dinsdag naar aanleiding van kamervragen van het CDA.

Goldman Sachs is één van de 19 financiële instellingen die het recht hebben om direct van de Nederlandse Staat kortlopend geldmarktpapier te kopen in veilingen. Het concern wacht in de VS een rechtszaak omdat het klanten zou hebben misleid over investeringen in hypotheekobligaties.

ABN Amro ging daarbij voor 841 miljoen euro het schip in. Royal Bank of Scotland draait nu, als nieuwe eigenaar van het getroffen onderdeel, voor de schade op.

Relatie

De Nederlandse staat heeft echter een andere 'zakelijke relatie' met de Amerikaanse bank, en heeft zich wat De Jager betreft daarbij aan "alle contractuele eisen gehouden".

De minister noemt de beschuldigingen aan het adres van Goldman wel ernstig. "Ik blijf de ontwikkelingen dan ook nauwlettend in de gaten houden", aldus De Jager.