DEN HAAG - De VVD wil volgende week, in de laatste vergaderweek van de Tweede Kamer voor de verkiezingen op 9 juni, nog met minister Jan Kees de Jager van Financiën in debat over het rapport van de commissie-De Wit.

Vooral over de rol van oud-minister Wouter Bos van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) wil VVD-Kamerlid Frans Weekers opheldering.

Volgens de parlementaire onderzoekscommissie die onder leiding van SP'er Jan de Wit onderzoek heeft gedaan naar de financiële crisis, hadden Bos en DNB meer kunnen doen tegen de overname van ABN Amro en de komst van de IJslandse internetspaarbank Icesave op de Nederlandse markt. Weekers spreekt van ''snoeiharde kritiek'' en ''een bikkelhard oordeel''.

Verklaring

Verder vraagt de VVD'er zich af of de commissie-De Wit wel de onderste steen boven heeft gekregen. Zo noemt Weekers de afgifte van een verklaring van geen bezwaar voor de overname van ABN Amro door DNB opmerkelijk, omdat de toezichthouder eerder daarover zorgen had geuit.

Verder wijst Weekers erop dat De Wit wil dat wettelijke geheimhoudingsbepalingen worden opgerekt om toezichthouders beter te kunnen controleren.