AMSTERDAM - De relatie tussen de maker van het spelletje FarmVille, Zynga, en Facebook staat op knappen. De oplopende ruzie draait om geld. Zynga zet per dag ruim 1 miljoen dollar om.

Farmville is een erg populair spel onder Facebook-gebruikers. Spelers kunnen hun eigen boerderij onderhouden, die uitbreiden en vrienden helpen hun boerderij uit te breiden.

Het spel wordt gemaakt door Zynga, een online gamesbedrijf dat ook het eveneens zeer populaire spel Mafia Wars aan de man brengt. Ook via Facebook.

Betaalmethode

Zynga is het volgens anonieme bronnen oneens met de opgelegde betaalmethode van Facebook, meldt TechCrunch. Dat sociale netwerk dwingt namelijk derden om betalingen af te handelen via het Facebook-creditsysteem. Daardoor strijkt Facebook dertig procent van de inkomsten op.

In spellen als FarmVille kunnen spelers sneller vooruitkomen door bepaalde acties in te kopen, zoals het sneller laten groeien van de gewassen op hun virtuele boerderij. Dat kan in de onbetaalde spelmodus uren of dagen duren. Gezien de forse omzet van Zynga kiezen veel spelers voor de snellere betaalde optie.

Pijnpunt

Naast het flinke percentage dat Facebook incasseert, is er nog een pijnpunt. Het sociale netwerk zou een langlopende deal met Zynga willen sluiten waarin het bedrijf zich commiteert aan een langdurige samenwerking en de focus van de ontwikkelaar blijft liggen op Facebook.

Tijdens de onderhandelingen hierover heeft Facebook druk op de ketel gezet door notificatiesystemen van FarmVille en andere Zynga-spellen uit te schakelen. Ook zou Facebook gedreigd hebben Zynga van het sociale netwerk te verbannen.

Breuk

Het lijkt er nu op dat de maat bij Zynga vol is. Uit een e-mail die TechCrunch heeft ontvangen, blijkt dat ceo Mark Pincus van Zynga zijn werknemers voorbereidt op een breuk met Facebook. Ter vervanging van dat grote sociale netwerk zet het spellenbedrijf nu een eigen sociaal gamingnetwerk op: Zynga Live.

Pincus zegt ook dat hij in reactie op de gewraakte handelingen van Facebook gedreigd te hebben de onderhandelingstafel - en dus het sociale netwerk - helemaal te verlaten. Een stap in die richting is eerder al gezet met de start van de eigen website Farmville.com.

Hoe lang het gaat duren voordat een knoop wordt doorgehakt, is onduidelijk. Een bron van ict-nieuwssite TechCrunch stelt dat het net zo goed morgen kan gebeuren als over zes maanden.

Zynga heeft niet gereageerd op de uitgelekte berichten over de ruzie met Facebook. Dat sociale netwerk laat weten niet te reageren op specifieke zaken, maar dat het wel altijd onderhandelt met grote softwareontwikkelaars.