DEN HAAG - De topbestuurders van ABN Amro verdienen minder dan bestuurders van verscheidene andere Nederlandse en buitenlandse financiële instellingen.

De maximale beloning van de leden van de raad van bestuur van ABN Amro ligt 11 procent lager dan de middelste waarde van beloningen bij vergelijkbare instellingen. Dat staat in een brief die minister van Financiën Jan Kees de Jager maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Jager reageert op een vraag van de Kamer om het beloningsbeleid van ABN Amro te vergelijken met dat van andere banken. Daarvoor stelde het ministerie van Financiën een zogeheten referentiegroep op van financiële instellingen met onder meer ING, Aegon, Delta Lloyd, de Deutsche Postbank en het Belgische Dexia.

Mediaan

Het ministerie gebruikte voor de vergelijking de mediaan, de middelste waarde van de verschillende beloningen, en niet het gemiddelde.

Uit de vergelijking blijkt dat de totale beloning van de voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro zelfs 40 procent lager ligt dan de mediaan van de referentiegroep.

Code Banken

De Jager meldt verder dat het beloningsbeleid bij ABN Amro in lijn is met de Code Banken. Dat zijn richtlijnen voor de beloningen die de banken vorig jaar zelf hebben opgesteld.

Volgens de minister voldoet ABN Amro aan de code, omdat de maximale beloning van de raad van bestuur van de bank beneden de mediaan ligt van een tweede referentiegroep. In deze groep zijn verscheidene bedrijven van binnen en buiten de financiële sector opgenomen die wat betreft omzet en aantal werknemers vergelijkbaar zijn met de bank.

Daarnaast voldoet het beleid van ABN Amro ook aan andere bepalingen uit de Code Banken, aldus De Jager. ABN Amro kwam in staatshanden terecht na de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis in 2008. De bank-verzekeraar, die eerder delen van ABN Amro had overgenomen, dreigde toen ten onder te gaan aan de financiële crisis.