FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat staatsobligaties van eurolanden opkopen. Met de stap, die maandag werd aangekondigd, draagt de centrale bank zijn steentje bij aan het steunplan voor de eurozone waarover Europese regeringsleiders dit weekend overeenstemming bereikten.

De maatregel moet ''de diepte en liquiditeit in marktsegmenten die disfunctioneel zijn garanderen.'' Als gevolg van de onrust op de financiële markten is de handel in bepaalde staatsobligaties tot stilstand gekomen. Door nu zelf staatspapier te gaan opkopen, wil de centrale bank de handel nieuw leven inblazen.

Marktpartijen dringen al langer aan op deze zogeheten ''nucleaire optie'', maar vingen vooralsnog bot bij de ECB. Toen ECB-president Jean-Claude Trichet het opkopen van staatspapier van eurolanden vorige week donderdag uitsloot, was dit aanleiding voor grote koersdalingen op de wereldwijde aandelenmarkten.

Het afgelopen weekend zou een grote groep Europese financiële instellingen bij de ECB nogmaals hebben gepleit voor de maatregel.

Omvang

De ECB gaf geen details over de omvang en timing van de aankopen. Wel werd maandagochtend duidelijk dat verschillende centrale banken van eurolanden al actief zijn op de markt voor staatspapier. Een woordvoerder van de Finse centrale bank zei tegen persbureau Reuters dat alle centrale banken van de eurozone meedoen.

De centrale banken gaan tegelijkertijd met de aankopen stappen zetten om te voorkomen dat de geldhoeveelheid in het financiële systeem toeneemt. Als de ECB dit niet zou doen, zou dit tot een verruiming van de beschikbaarheid van geld en krediet leiden. Dit zou vergelijkbaar zijn met een verlaging van de rente door de ECB.

Het steunplan werd op de obligatiemarkten goed ontvangen. De rendementen op tienjarige Griekse, Portugese, Spaanse en Italiaanse staatsobligaties liepen terug naar niveaus van eind april, voor de verheviging van de crisis vorige week. Prijs en rendement van staatsobligaties bewegen tegengesteld.

Zie ook: dossier eurocrisis