SEOUL - De leden van de G20, de twintig belangrijkste economieën van de wereld, verwelkomen het reddingsplan van de euro, waarover de landen van de Europese Unie het in de nacht van zondag op maandag eens werden.

Na een telefonische consultatie stelde de G20 in een verklaring de ontwikkeling op de financiële markten nauwgezet te zullen volgen en verder te willen samenwerken om de financiële stabiliteit en evenwichtige groei van de economie te waarborgen.

VNO-NCW is positief over het garantieplan. ''De Europese Unie heeft de daadkracht getoond die nodig is om de positie van de euro te stabiliseren'', aldus de werkgeversorganisatie. De Nederlandse Vereniging van Banken zegt dat het goed is dat er nu een akkoord ligt en hoopt dat de financiële markten dit ''goed oppakken''.

Topman Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat bereid is bij te dragen aan het reddingsplan, sprak over een grote stap vooruit door de Europese Unie en de Europese Centrale Bank om het vertrouwen en de financiële stabiliteit in de eurozone te herstellen.