ATHENE - De zwaar geplaagde Griekse economie zal in 2012 weer groei laten zien. Daar gaan wel eerst twee zware jaren aan vooraf. Dat voorspelde een topeconoom van de Europese Unie die inzage heeft gehad in de overheidsfinanciën van Griekenland.

Volgens Servaas Deroose, vice-hoofd van de economische missie van de EU naar Griekenland, zal de Griekse economie dit jaar en volgend jaar sterk krimpen, maar zijn er voorzichtige verwachtingen voor een ''dynamische comeback''. ''De recessie zal relatief kort zijn'', aldus Deroose in een interview met het Griekse dagblad Kathimerini zondag.

De Griekse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 4 procent en met 2,6 procent in 2011, onder druk van forse belastingverhogingen en bezuinigingen om de overheidsfinanciën in orde te krijgen. Athene kampt met een tekort van ruim 30 miljard euro en hoge schulden. Om overeind te blijven, heeft Griekenland om miljardensteun van de EU gevraagd.

ECB

De EU-missie bestaat ook uit leden van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er ligt voor Griekenland een steunpakket klaar ter waarde van 110 miljard euro.

Deroose zei verder dat hij denkt dat alle partijen zich aan de gemaakte beloftes over het steunpakket zullen houden. ''Griekenland zal zijn beloftes nakomen en de eurolanden zullen hun verplichtingen over de omvang van de steun nakomen.''

Bestuurder

De afvaardiging van de EU, ECB en het IMF in Griekenland heeft de mogelijkheid om een bestuurder aan te wijzen die toeziet op de maatregelen die het land neemt om zijn financiën op orde te krijgen.