BRUSSEL - De ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten komen zondagmiddag in Brussel bijeen om een plan uit te werken waarmee eurolanden geholpen kunnen worden als ze hun schulden niet meer kunnen betalen.

Ze buigen zich over een voorstel dat de Europese Commissie op verzoek van de leiders van de zestien eurolanden heeft uitgewerkt.

Volgens ingewijden is het de bedoeling dat de Europese Commissie goedkoop geld leent op de kapitaalmarkt en dat vervolgens weer uitleent aan eurolanden die in financiële problemen verkeren.

Griekenland

Voordeel van deze aanpak is dat de EU heel snel kan bijspringen als een euroland in de knel komt. De eurolanden hielpen vrijdag Griekenland met een lening 80 miljard euro, maar het kostte weken van overleg voor ze het hierover eens werden.

Hoeveel de Europese Commissie wil vrijmaken voor eventuele noodhulp is nog niet duidelijk. Gesproken wordt van 60 miljard of meer.

Crisismechanisme

Het plan van een 'crisismechanisme' moet af zijn voor maandagochtend de beurzen weer opengaan, zodat daar niet opnieuw paniek ontstaat.