DEN HAAG - De Nederlandsche Bank (DNB) was in de jaren voor de kredietcrisis niet de waakhond van de financiële sector waarvoor zij zich nu voor uitgeeft.

De toezichthouder kwam vooral op voor de belangen van de banken. Ewald Engelen, hoogleraar Financiële Geografie van de Universiteit van Amsterdam, bevestigde zaterdag berichtgeving hierover in de Volkskrant.

''DNB liet de belangen van financiële dienstverleners zwaarder wegen dan het belang van stabiliteit op de financiële markten'', stelt Engelen in een nieuwe studie in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Securitiseren

Volgens de onderzoeker steunde DNB de bankensector in de jaren voor de crisis met het 'securitiseren' van financiële producten, ofwel het bundelen en doorverkopen van financiële producten zoals hypotheken. ''DNB was het schoothondje van de financiële sector'', aldus Engelen.

De studie komt twee dagen voordat de parlementaire commissie-De Wit een onderzoek presenteert naar de oorzaken van de financiële crisis met de conclusies over de eerste reeks verhoren.