BRUSSEL - Voordat maandag de beurzen openen, moet er een systeem klaarliggen om eurolanden die in financiële problemen verkeren te kunnen bijspringen. De Europese Commissie en de EU-ministers van Financiën komen zondag in Brussel bijeen om zo'n noodplan uit te werken.

De leiders van de zestien eurolanden hebben dat vrijdag tijdens een top in Brussel afgesproken. Door een duidelijk signaal af te geven dat ze er alles aan willen doen de euro te stabiliseren, proberen ze nieuwe paniek op de financiële markten te voorkomen. De afgelopen week kelderden de beurzen door vrees dat na Griekenland ook Spanje en Portugal hun schulden niet meer kunnen betalen. Ook de euro verloor flink aan waarde.

De eurolanden sprongen Griekenland met 80 miljard bij, maar daarvoor waren wel vele weken van overleg nodig. Een 'permanent crisismechanisme' moet er voortaan voor zorgen dat er zo nodig onmiddellijk hulp kan worden geboden.

Plan

De regeringsleiders, onder wie demissionair premier Jan Peter Balkenende, wilden vrijdagnacht niet vertellen hoe hun plan eruit ziet, maar volgens ingewijden wordt gedacht aan leningen die de Europese Commissie aan eurolanden in nood gaat verstrekken. De commissie leent dat geld eerst zelf tegen een gunstige rente op de kapitaalmarkt. Ze doet dat op dit moment al voor landen die de euro nog niet hanteren, maar binnen de eurozone is deze vorm van steun niet toegestaan.

Om daar een mouw aan te passen zou de Europese Commissie gebruik willen maken van een artikel uit het EU-verdrag over de hulp aan landen die door natuurrampen of andere catastrofes worden getroffen.

Noodhulp

Het is onduidelijk hoeveel geld de Europese Commissie zou kunnen vrijmaken voor noodhulp. In het geruchtencircuit in Brussel circuleren bedragen van 60 tot 70 miljard euro, maar dat lijkt veel te weinig om Spanje of Portugal uit de brand te helpen.

Zie dossier: Eurocrisis