SCHIPHOL - Reizigers die zaterdag met het vliegtuig naar Noord-Amerika of Zuid-Europa willen reizen, moeten rekening houden met vertragingen. Oorzaak hiervan is het vulkaanas uit IJsland. Dat liet een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland weten.

Volgens de zegsvrouw hangt er inmiddels een aswolk van IJsland tot aan Zuid-Europa. Daardoor moeten alle vluchten naar de Verenigde Staten en Canada omvliegen. Deze reizen duren dan ook langer dan gepland.

Een flink aantal vliegvelden in Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk is dicht of gaat sluiten. Bovendien moeten door de vulkaanas nu meer vliegtuigen gebruikmaken van de vliegroutes die wel nog begaanbaar zijn. Ook reizigers die naar Zuid-Europa vliegen, moeten rekening houden met vertragingen en mogelijk ook met annuleringen.

KLM en Transavia lieten rond twaalf uur weten dat er nog geen vluchten naar Zuid-Europa waren geannuleerd. Wel was er sprake van vertragingen. Ook KLM-vluchten naar Noord-Amerika hadden daar mee te maken.

De Luchtverkeersleiding Nederland verwacht vooralsnog niet dat de aswolk Nederland zal bereiken.