AMSTERDAM - De Yankee Group voorspelt dat de iPad in slechts 80 dagen een miljard dollar omzet binnenbrengt. De Apple-tablet is daarmee het meest succesvolle consumentenproduct ooit.

Analist Carl Howe van Yankee Group berekent in zijn blogpost dat Apple vanaf 12 maart, de start van de pre-orders, tot eind mei zo’n 1,5 miljoen iPads zal verkopen. Hij baseert die prognose op de succesvolle verkoop van de iPad tot op heden.

iPhone

Apple heeft begin mei, 28 dagen na de verkrijgbaarheid van zijn tablet, al gemeld dat het 1 miljoen exemplaren heeft verkocht. Dat is minder dan de helft van de periode die de iPhone erover gedaan heeft om de grens te halen van 1 miljoen verkochte exemplaren.

De iPad oversteeg direct na de het uitkomen al de verkoop van de iPhone, toen die net uitkwam.

Omzet

Howe heeft zijn voorspelling van 1,5 miljoen verkochte iPads vervolgens vermenigvuldigd met de gemiddelde prijs van 645 dollar en komt zo uit op een omzet van meer dan een miljard dollar. Dat is nog niet eerder gepresteerd door een consumentenproduct.

De analist neemt in zijn berekeningen dus wel aan dat de grote vraag naar de iPad aanhoudt deze maand. Die aanname wordt wel gestaafd door de herhaling van het verkoopsucces van de WiFi iPad door de later verschenen 3G-uitvoering. Bovendien moet de internationale verkoop nog van start gaan. Dat gebeurt eind deze maand.

Nederland moet wachten

Apple maakt aanstaande maandag alvast de prijzen voor landen buiten de Verenigde Staten bekend. Dat betreft niet Nederland, maar alleen Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Het bedrijf neemt vanaf maandag ook meteen voorbestellingen aan, alleen voor die negen landen. Nederland is volgens de huidige planning eind juli aan de beurt.