AMSTERDAM - Voetbalclub AZ krijgt voorlopig geen nieuwe eigenaar. Dat zegt curator Rutger Schimmelpenninck vandaag tegen NUzakelijk.nl en 925.nl. Algemeen directeur Toon Gerbrands denkt daar echter anders over.

"AZ wordt voorlopig niet verkocht. Bij de eventuele verkoop zijn heel veel verschillende partijen betrokken, met name sponsoren. Dat zorgt voor veel vertraging", aldus Schimmelpenninck.

Eerder leek het erop dat de curatoren van de failliete boedel van Dirk Scheringa snel bekend zouden maken dat AZ verkocht zou worden. Er zou aan een constructie gewerkt worden waarin de sponsoren de aandelen van AZ van DSB beheer kopen om deze vervolgens aan de club over te doen. Maar als we de curator van Scheringa c.s. mogen geloven, komt hier voorlopig nog geen overeenstemming over.

"In mei is AZ verkocht"

Algemeen directeur Toon Gerbrands van AZ denkt hier echter anders over. "Het is maar welke definitie je neemt van wat lang is. Ik verwacht dat er nog in mei een definitieve oplossing komt." Volgens de directeur - die niet vrijuit kan praten - is er overleg met een grote groep investeerders uit de regio. Daar zou ook een aantal zeer kapitaalkrachtige investeerders tussen zitten.

Deze maand komt er waarschijnlijk een persconferentie van de curator, waarin alles in één keer op straat komt, denkt Gerbrands. "We zijn nu al bezig met de nieuwe statuten en de governancestructuur."

Stadion

De belangrijkste reden waarom de verkoop langer duurt is de wens van de curatoren om het DSB stadion samen met de voetbalclub te vekopen. Zonder een vaste gebruiker van het stadion is de voetbaltempel immers niets waard. Maar het lijkt een enigzins nieuwe wens, deze 'totaaloplossing' die de curatoren nastreven.

Gerbrands: "Ik kan daar niet teveel over zeggen. Ik houd het erop dat deze wens vier weken geleden nog niet in het verslag van de curator stond. Begrijpt u me dan goed?"

DSB bank maakt verlies

We spraken de curator van DSB Bank en DSB Beheer echter ook nog over enkele andere zaken. Zo wilde hij wel reageren op de berichtgeving in de Volkskrant deze week dat DSB Bank 30 miljoen euro winst zou maken.

Er komt maandelijks 30 miljoen euro binnen aan rente en aflossingen en daartegenover staan 1,5 miljoen euro aan kosten. Dat zou betekenen dat DSB 28,5 miljoen euro netto winst zou halen. Maar dat is niet het complete verhaal.

Afboeken

"Op kasbasis maken we inderdaad winst, er komt meer binnen dan we uitgeven. Maar dat is geen nettowinst", aldus Schimmelpenninck. "We boeken namelijk ook flink af op de leningportefeuilles en dat is gewoon verlies. Dus netto komen we niet op winst uit."

Nog belangrijker voor de op het oog gunstige vermogenspositie is echter dat de bank sinds het faillissement geen rente meer hoeft te betalen over de verplichtingen van ruim 4 miljard euro. Schimmelpenninck:"En dat scheelt behoorlijk in de kosten, zoals u zich kunt voorstellen."

Bij een zeer bescheiden rente van 5 procent scheelt dat op jaarbasis toch al gauw 200 miljoen euro.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met 925.nl.