AMSTERDAM - België zou wel eens de opvolger van het door schulden geplaagde Griekenland kunnen zijn. Volgens analisten van het Londense beurshuis Independent Strategy is het land 'een puinhoop' met een torenhoge schuldenlast en een flink begrotingstekort.

Dat laat het beurshuis weten in een rapport waaruit het blog Alphaville van de Financial Times citeert. Aan klanten adviseert Independent Strategy dan ook short te gaan op België, oftewel te speculeren op een waardedaling van Belgische staatsobligaties.

Hiermee plaatsen de analisten België in het rijtje landen dat al genoemd is als het volgende Griekenland. Eerder werden onder meer het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Hongarije, Maleisië en Japan als verdacht aangemerkt.

Tweederangs Duitsland

"België is nog onopgemerkt gebleven", aldus het rapport. "Maar de rente op het schuldpapier is sinds kort aan het stijgen en ligt iets boven het lange termijngemiddelde. Het lijkt wel alsof investeerders het nog steeds als een soort tweederangs Duitsland zien." Duitsland wordt traditioneel beschouwd als de veilige haven binnen Europa.

De analisten wijzen erop dat de schuldgraad van het land de laatste jaren is opgelopen van 84 procent tot 100 procent van het bruto binnenlands product. Het begrotingstekort bedraagt vijf procent van het bbp. Ter vergelijking, in Griekenland bedraagt de schuldenlast 125 procent en het begrotingstekort 13 procent.

PIGS

In andere opzichten overtreft België echter de zogenoemde PIGS, de landen die argwanend in de gaten worden gehouden als het gaat om hun financiële zwaktes. Zo zou België bijvoorbeeld een zeer hoge mate van blootstelling aan buitenlandse investeerders hebben, wat riskant is omdat zij doorgaans weinig loyaal zijn.

Een ander heikel punt is volgens Independent Strategy de politieke crisis in het land. "Er is geen regering meer en daar is voor de komende maanden ook geen zicht op", schrijven de analisten. "De Belgen zijn in tegenstelling tot de Grieken niet trots op hun nationaliteit en iedere politieke instabiliteit brengt België dichter bij het einde van zijn bestaan."