JOHANNESBURG - In en rondom het Soccer City Stadium in Johannesburg heerst volop bedrijvigheid. Binnen voeren elektriciens en schilders de laatste klussen uit. Buiten wordt nog hard gewerkt aan de aanleg van parkeerplaatsen, gazons en toegangspoorten.

Nederlander Stan Aarts, technisch manager van Soccer City Stadium voor bouwbedrijf BAM, loopt via de catacomben het stadion binnen.

Aarts grapt dat hij hoopt dat de oranje stoeltjes in het stadion symbool komen te staan voor het succes van het Nederlands elftal. Officieel symboliseren ze de ondergaande Afrikaanse zon.

Bod

Aarts verhaalt hoe BAM de opdracht in de wacht sleepte. Johannesburg zocht drie jaar geleden een uitvoerder die verstand had van stadionbouw. Eind 2006 deed BAM, die onder meer het Gelredome en het PSV-stadion bouwde, samen met een lokale partner een aanbod.

Nog geen maand later was de deal al rond. ''Er was geen tijd te verliezen'', aldus Aarts, die met vrouw en kinderen in een omheinde woongemeenschap verblijft in de nabijgelegen voorstad Bassonia.

Oplevering

April vorig jaar was de geplande opleverdatum, maar dat is uiteindelijk februari dit jaar geworden. Er waren bijvoorbeeld meer funderingspalen nodig dan ingeschat, legt Aarts uit. Maar ook diefstal was een groter probleem dan bij bouwprojecten in westerse landen. Gestolen elektriciteitskabels zorgden bijvoorbeeld voor de nodige vertraging.

Om diefstal tegen te gaan, kregen werknemers alleen toegang met een pasje. Daarnaast werden rugtassen van bouwvakkers willekeurig gecontroleerd. Aarts: ''Als mensen werden betrapt, moesten ze voor de rechter verschijnen. De uitspraak kwam op een speciaal bord in het stadion te hangen om anderen af te schrikken.''

Aansturen

Verder waren voor hetzelfde werk meer werknemers en extra supervisie nodig. ''Om de kwaliteit op peil te houden, moet je continue aansturen en controleren.'' De werknemers verdienden inclusief overuren omgerekend rond de 350 euro per maand. Op het hoogtepunt waren er zo'n 3500 mensen tegelijk werkzaam.

Aarts is trots op een speciaal scholingsprogramma van de BAM en het Zuid-Afrikaanse ministerie van Werkgelegenheid. Zo'n duizend ongeschoolde arbeiders kregen een basisopleiding van een maand tot bijvoorbeeld betonvlechter. Volgens Aarts maken deze mensen ook na het WK meer kans op werk.

Soweto

Het stadion moet na het WK bijdragen aan de ontwikkeling van het nabijgelegen township Soweto. Door de aanleg van onder meer wegen en een elektriciteitsnetwerk worden bedrijven aangetrokken die voor werkgelegenheid moeten zorgen.

Aarts noemt het WK een fantastische kans voor Zuid-Afrika om investeringen en toerisme aan te trekken. Aarts heeft zelf ''absoluut'' zin in het WK en verwacht een ''spectaculair en luidruchtig'' toernooi. Hij heeft kaartjes voor vier wedstrijden.

Reputatie

Aarts hoopt dat BAM flink kan profiteren van de opdracht in Johannesburg. Volgens hem is er veel interesse nu het bedrijf ''een goede stadionreputatie'' heeft. BAM probeert later dit jaar opdrachten in de wacht te slepen voor stadions in Brazilië, waar het WK over vier jaar plaatsvindt.