AMSTERDAM - De financiële toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete van 48.000 euro uitgedeeld aan de hypotheekverstrekker ELQ Hypotheken.

De onderneming heeft zich in het verleden bij de verstrekking van hypotheken te weinig gericht op het voorkomen van overkreditering. Dat meldde de AFM vrijdag.

Volgens de AFM hanteerde ELQ tussen 1 november 2007 en 10 maart 2008 bij de beoordeling van hypotheekaanvragen criteria die niet stroken met de gedragscode die banken hebben afgesproken. Zo ging het bedrijf bij de berekening van het deel dat mocht worden uitgegeven aan woonlasten uit van het gezamenlijke inkomen van tweeverdieners, terwijl alleen het hoogste inkomen zou mogen tellen.

Lehman Brothers

ELQ behoorde tot september 2008 tot de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en was gespecialiseerd in hypotheken voor mensen met een variabel inkomen of een kredietverleden. Na het geruchtmakende faillissement van Lehman Brothers nam het management van ELQ de activiteiten over.

Het bedrijf verstrekt geen hypotheken meer. De inkomsten komen tegenwoordig uit het beheer van bestaande hypotheken.

ELQ gaat geen bezwaar aantekenen tegen het AFM-besluit. ''Wat ons betreft is de boete definitief'', aldus een woordvoerder.

Problemen

Het hypotheekbedrijf benadrukt dat er geen betalingsproblemen zijn ontstaan bij klanten die een hypotheek hebben aangevraagd op basis van de bewuste criteria. De boete heeft betrekking op nog geen tien gevallen, terwijl ELQ meer dan vijfduizend hypotheken heeft verkocht, aldus de zegsman.