AMSTERDAM - Het Duitse parlement heeft vrijdag het groene licht gegeven voor een noodlening van 22,4 miljard euro aan Griekenland.

390 van de 601 parlementariërs stemden in met de maatregel, die deel uitmaakt van een groter reddingsplan van 110 miljard euro. Het Duitse kapitaal wordt de komende drie jaar overgemaakt.

Dit jaar wordt er maximaal 8,4 miljard euro geleend.

Bondsraad

Naast de regeringspartijen CDU, CSU en FDP, stemde ook Die Grünen in met het hulpplan. De SPD onthield zich van de stemming. Die Linke, een partij van ex-communisten en voormalige linkse sociaaldemocraten, stemde tegen.

Later vrijdag buigt de Bondsraad zich over het hulppakket. In dit Duitse equivalent van de Eerste Kamer zijn de regeringen van de zestien deelstaten vertegenwoordigd. Daarna zal president Horst Köhler zijn handtekening onder het hulpplan zetten.

Vrijwillige bijdrage

Duitse banken en verzekeraars nemen een groot deel van de financiële hulp voor hun rekening. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën liet weten dat het om een vrijwillige bijdrage van 8 miljard euro gaat.

Ook in Nederland is een kamermeerderheid voor het steunpakket. Linkse partijen vinden wel dat de banken ook moeten meebetalen aan de hulp.