AMSTERDAM - De olieramp in de Golf van Mexico levert verzekeraars in de energiebranche de grootste schadepost op in twintig jaar. Dat meldt verzekeraar Catlin vrijdag.

Op 20 april explodeerde het boorplatform Deepwater Horizon van oliemaatschappij BP, waarbij 11 mensen omkwamen. Het op Bermuda gevestigde Catlin verwacht zo'n 40 miljoen dollar te moeten uitkeren als gevolg van de schade.

Chaucer Holdings, een onderdeel van de Londense verzekeraar Lloyd's rekent op een schade van ongeveer 25 miljoen dollar. Lancashire Holdings verwacht hetzelfde bedrag.

Het Duitse Munich Re bereidt zich voor op een schadepost van 60 miljoen euro. Verder voorziet de verzekeraar kosten voor dekking van eventuele schadeclaims.

Platform

De eigenaar van het platform, Transocean, heeft inmiddels 481 miljoen dollar aan schade verhaald bij zijn verzekeraars. De olieboorder had het total loss-verklaarde platform voor 560 miljoen dollar verzekerd, terwijl de totale schade van de explosie volgens verzekeraars kan oplopen tot 800 tot 900 miljoen dollar.

Afhankelijk van hoeveel olie uiteindelijk de kust bereikt, kan de economische schade oplopen tot vele miljarden dollars. Honderden advocaten maken zich op voor claims van hotels, vissers en andere betrokkenen. Bewoners van het kustgebied worden opgeroepen om foto's te maken van hun bezittingen voor, en na de eventuele olieschade.

BP heeft toegezegd om de rekening te betalen. Het concern verloor sinds de ramp ongeveer 30 miljard aan beurswaarde.

Maximum

BP's kosten zouden in theorie maximaal 75 miljoen dollar bedragen, dankzij een wet die de maximumschade voor olieconcerns regelt bij dit soort rampen. Boven de 75 miljoen dollar wordt een speciaal fonds aangesproken dat wordt gevuld met een belasting van 8 dollarcent per olievat.

Dat systeem treedt echter alleen in werking als blijkt dat BP niks kon doen aan de ramp, wat zeer onwaarschijnlijk wordt geacht. Om aan alle onzekerheid een einde te maken, liggen er wetten (De 'Big Oil Bailout Prevention Act') klaar die de maximumschade voor oliebedrijven optrekt naar 10 miljard dollar.

Voor oliebedrijven zal dit alles waarschijnlijk leiden tot hogere verzekeringspremies. "En dat ga je merken aan de pomp", zegt een republikeinse senator tegenover CNN.