AMSTERDAM - In Noord-Brabant was de economische krimp in 2009 het grootst van alle Nederlandse provincies. Ook Limburg en Overijssel zijn bovengemiddeld hard geraakt door de recessie, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In alle drie de genoemde provincies was de economische teruggang groter dan het landelijk gemiddelde, dat op vier procent ligt. In Noord-Brabant bedroeg de achteruitgang 5,1 procent. Dit hangt samen met het relatief grote aandeel van de industrie in deze regio, een sector die het in 2009 zwaar te verduren heeft gehad.

In alle provincies is de economie vorig jaar gekrompen. In Zuid-Holland en Zeeland was de krimp met 3,2 procent echter het kleinst, terwijl ook Utrecht en Flevoland het er relatief goed vanaf brachten.

Den Haag

Ook in de vier grote steden is de economie achteruit gegaan, maar de krimp was ook daar kleiner dan gemiddeld in Nederland. In Den Haag is de kleinste krimp gemeten, met 2,3 procent. Dit komt door de grote omvang van de overheid in deze stad, een sector die traditioneel minder gevoelig is voor economische teruggang.

In Amsterdam was de achteruitgang met 3,7 procent het grootst. In Utrecht en Rotterdam bedroeg de krimp respectievelijk 2,9 en 3,3 procent.