DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft vrijdagmiddag ingestemd met Nederlandse leningen ter waarde van maximaal 4,7 miljard euro aan Griekenland.

Een motie van de PVV om niet akkoord te gaan met de leningen aan Griekenland werd met grote meerderheid verworpen. De motie kreeg behalve van de PVV ook de steun van de SP en Rita Verdonk. De overige fracties zijn voor Nederlandse leningen aan Griekenland. De motie werd verworpen met dertig tegen 83 stemmen.

Op initiatief van de PVV, VVD en SP onderbraken alle Kamerleden hun meivakantie voor het debat. De eurolanden willen Griekenland 80 miljard euro lenen, wat voor Nederland zou neerkomen op 4,7 miljard euro.

Instemming van de Kamer is nodig voor premier Jan Peter Balkenende om vrijdagavond op een top van eurolanden in Brussel het groene licht te kunnen geven.

PvdA

Voor PvdA-Kamerlid Paul Tang is het hulppakket in het belang van Nederland en Europa. Wel wil Tang dat banken ook hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld leningen die ze nu hebben uitstaan in Griekenland, te verlengen.

Ook wil hij van demissionair minister Jan Kees de Jager weten waarom er geen herstructurering is van de Griekse schuld.

CDA

Het CDA stemt ''met pijn in de buik'' in, zei CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée. ''Als we niet handelen, dan kan dat onze belastingbetaler een hoop geld kosten. Dan kan het financieel stelsel in Europa in elkaar klappen en dan zal er veel meer geld nodig zijn om dit stelsel te redden. We doen het dus primair voor onszelf, niet voor de Grieken.''

Ook regeringspartij de ChristenUnie schaart zich achter het hulppakket . ''Alles overziend is aan hulp niet te ontkomen'', zei Kamerlid Ernst Cramer vrijdagochten

De SP is op zich niet tegen financiële hulp, maar zolang de financiële sector ongestraft wegkomt, zal de fractie niet instemmen met de Nederlandse lening aan de Grieken.

Kees Vendrik van GroenLinks spreekt van "een noodzakelijk kwaad".

Voorwaarden

In ruil voor het reddingsplan moeten de Grieken wel aan harde voorwaarden voldoen, zei D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in het Tweede Kamerdebat over de Europese hulp aan Griekenland.

Voor zijn partij geldt in de Europese Unie 'samen uit, samen thuis'. Langer wachten met financiële steun aan Griekenland brengt bovendien ''onze eigen economie, onze pensioenen, onze euro, de hele handelszone in gevaar'', aldus Pechtold.

Woest

De VVD stemt in, maar is tegelijkertijd woest op de Griekse regering. Voor de liberalen staat het belang van Nederland, van de Nederlandse pensioenen en van het Nederlandse bedrijfsleven voorop.

De stabiliteit van de euro moet worden gewaarborgd om te zorgen dat de Griekse ziekte niet verder om zich heengrijpt, aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers.

Wat voor de VVD cruciaal is, is de garantie dat de Grieken hard gaan bezuinigen om de financiële chaos op orde te brengen en dat het IMF daar bovenop zal zitten en strenge voorwaarden heeft gesteld.

PVV

PVV-Tweede Kamerlid Tony van Dijck stelt dat Nederland geen eurocent in Griekenland mag pompen.

''Dit is een doodlopende weg. We laten ons niet meer gijzelen door corrupte landen. Fout gedrag mag niet lonen. Griekenland moet de eigen boontjes doppen'', zei Van Dijck.

''Dit gaat ook Nederland veel pijn doen, want alles wordt veel duurder'', zei Van Dijck. De PVV roept het kabinet op serieus te overwegen uit de euro te stappen en de gulden weer te introduceren. ''Het failliet van Europa mag niet het failliet van Nederland worden.''

Verdonk

Rita Verdonk vindt net als de PVV dat Nederland uit de euro moet stappen en ''de eigen keiharde gulden'' weer moet invoeren.

''Het is in het belang van de Nederlandse burger om de stekker er nu uit te trekken. Het is hard, maar het is niet anders. De euro is een sterfhuisconstructie."

Drie jaar

De Nederlandse lening wordt verspreid over drie jaar uitgekeerd. Voor iedere uitkering wordt gekeken of Griekenland wel aan de voorwaarden voldoet.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier.