FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone zoals verwacht onveranderd gehouden op 1 procent. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

Om het herstel van de economie te steunen, handhaaft de ECB de rente in het eurogebied nu al een jaar lang op het laagste niveau sinds de invoering van de euro.

Analisten verwachten dat de rente pas in de tweede helft van het jaar of begin volgend jaar verhoogd zal worden als er meer aanwijzingen zijn dat het herstel doorzet.

Griekenland

Griekenland zal zijn financiële verplichtingen blijven nakomen. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, donderdag. Volgens Trichet zijn er geen plannen voor het moment dat de Grieken hun leningen niet meer zouden afbetalen.

''We hebben geen procedures voor wanbetaling besproken'', zei Trichet in een toelichting op de maandelijkse ECB-vergadering over het rentepeil in de eurozone. ''Griekenland zal niet in gebreke blijven.''

Staatsobligaties

Volgens Trichet hebben de beleidsbepalers van de ECB ook niet gesproken over de mogelijkheid om staatsobligaties van eurolanden op te kopen.

Analisten speculeerden er de afgelopen dagen op dat de ECB tot steunaankopen zou overgaan om in de knel geraakte overheden meer financiële ademruimte te geven.

Groei

Trichet verwacht dat de economieën van de eurozone dit jaar langzaam verder zullen groeien. Hij waarschuwde echter dat de groei waarschijnlijk ongelijk verdeeld zal zijn.

Het economisch herstel wordt volgens hem bedreigd door de aanhoudende onrust in de financiële sector, de stijging van de prijzen voor olie en andere grondstoffen en een dreigende toename van protectionistische maatregelen.