MUNCHEN - Beleggers in een van de door de crisis zwaarstgetroffen Duitse banken, Hypo Real Estate (HRE), hebben donderdag ziedend gereageerd op claims van voormalig HRE-topman Georg Funke.

Hij heeft een rechtszaak aangespannen omdat hij denkt recht te hebben op 3,5 miljoen euro aan misgelopen salaris en een pensioenuitkering van 47.000 euro per maand.

HRE ging in 2008 tenonder nadat de Ierse dochter Depfa fors verloor op beleggingen in risicovolle Amerikaanse hypotheekproducten. De Duitse overheid stak ruim 100 miljard euro in HRE in een poging de val van het gehele Duitse financiële stelsel te voorkomen.

Funke

Funke, wiens oorspronkelijke contract af zou lopen in 2013, diende zijn claim donderdag in bij de bomvolle rechtbank in München.

Een belegger in de inmiddels genationaliseerde bank, die 160.000 euro verloor, riep Funke op te accepteren dat hij fouten heeft gemaakt en dat hij moest proberen die enigszins te herstellen.

Een columnist van het blad Bild beet Funke toe: ''Verhuis uit je villa en neem een baan als schoonmaker. Je hebt geen recht op pensioen.''