AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten voor beleggingen in grond. Aanbieders beloven hoge rendementen, maar het is ''zeer onzeker'' of die gehaald kunnen worden, zo meldde de toezichthouder donderdag.

De aanbieders speculeren vooral op een verandering van het bestemmingsplan van de grond. In het algemeen wordt grond veel meer waard als de agrarische bestemming wijzigt naar bouwgrond, bijvoorbeeld voor woningen.

De kans dat het bestemmingsplan wijzigt, is ''zeer ongewis'', aldus de AFM. De kopers van de beleggingsobjecten betalen bovendien al een hogere prijs voor de grond dan de aanbieder van het product.

Miljoenen

Particulieren zouden inmiddels tientallen miljoenen euro's in grondbeleggingen hebben gestoken. Daarbij zijn rendementen van 10 tot 20 procent voorgespiegeld. Onrealistisch hoog, zo vindt de AFM.

De AFM heeft al eerder gewaarschuwd voor grondbeleggingen. De toezichthouder zegt de afgelopen tijd diverse maatregelen te hebben genomen tegen aanbieders en bemiddelaars. Enkelen hebben de activiteiten moeten staken.

Vergunning

Handelen in grond is niet verboden, maar partijen hebben een vergunning nodig als zij vragen om investeringen in beleggingsobjecten onder de 50.000 euro. Tot dusver heeft de AFM geen enkele vergunning verleend.