AMSTERDAM - Medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdiensten en vuilophaaldiensten in Amsterdam en Utrecht willen blijven staken totdat er een cao-akkoord ligt. Dit maakte een woordvoerster van Abvakabo FNV donderdag bekend op de eerste stakingsdag in Amsterdam.

De reinigers en vuilnismannen in Amsterdam wilden aanvankelijk een week lang het werk neerleggen, maar hoorden donderdagochtend dat hun collega's in Utrecht hadden besloten de actie te verlengen tot er een akkoord wordt gesloten met de werkgevers. Aanvankelijk wilden de Utrechtse ambtenaren hun staking zondag beëindigen.

De Amsterdammers schaarden zich op de eerste stakingsdag achter het standpunt van de actievoerders uit Utrecht. Op de Amsterdamse stakingsbijeenkomst waren ongeveer tweehonderd vakbondsleden aanwezig.

Overleg

Vrijdag spreken de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF met de werkgevers op initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens de woordvoerster van Abvakabo FNV is dit hoopgevend, omdat de cao-onderhandelaars van de vakbonden hadden aangegeven alleen op de uitnodiging in te willen gaan als de werkgevers concrete afspraken willen maken.

''Uiteindelijk willen we er allemaal graag uitkomen'', zei een woordvoerster van de VNG, die verder niet kon ingaan op het gesprek dat vrijdag plaatsvindt. ''We hebben allemaal belang bij rust in de sector.''

Cao

Al bijna een jaar zitten de gemeenteambtenaren zonder cao. De ambtenaren willen afspraken over werkzekerheid en koopkrachtbehoud.