ATHENE - Griekenland ligt woensdag plat door een nationale staking tegen de bezuinigingen van de socialistische regering van premier George Papandreou.

De politie in Athene meldde tegen het eind van de morgen dat circa 20.000 mensen meelopen in een protestmars in de hoofdstad.

Honderdduizenden ambtenaren legden dinsdag het werk al neer. Woensdag kwamen het openbaar vervoer, de veerboten en het vliegverkeer stil te liggen. Ook scholen, ziekenhuizen en veel kantoren zijn dicht. Het is de derde algemene staking in evenzoveel maanden. Er is later woensdag in Athene een grote protestmars gepland.

Bezuinigingen

De regering wil de komende drie jaar in totaal 30 miljard euro bezuinigen, onder meer door verlaging van pensioenen, bevriezing van de lonen en belastingverhoging. In ruil krijgt het land een lening van 110 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Het parlement stemt donderdag over de maatregelen. De regering heeft in de volksvertegenwoordiging een comfortabele meerderheid.