DUBLIN - Het luchtruim boven Dublin, de hoofdstad van Ierland, wordt woensdagochtend om 12.00 uur (Nederlandse tijd) voor onbepaalde tijd gesloten wegens nieuwe problemen met vulkaanas uit IJsland. Dat maakten de Ierse luchtvaartautoriteiten bekend.

Dinsdag lieten de Britse luchtvaartautoriteiten al weten dat het luchtruim boven Schotland en Noord-Ierland vanaf woensdag 08.00 uur (Nederlandse tijd) voor onbepaalde tijd gesloten zou worden, om dezelfde reden. Zij waarschuwden tevens dat later mogelijk ook in Engeland en Wales vluchten moeten worden geschrapt.

Europa

Ongeveer driehonderd van de geplande 29.000 Europese vluchten in Europa zullen woensdag waarschijnlijk worden geannuleerd. Dit als gevolg van het sluiten van het luchtruim boven Ierland en het westen van Schotland vanwege hoge concentraties vulkanische as afkomstig uit IJsland. Dat heeft Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleider bekendgemaakt.

''Heel Ierland, het westen van Schotland en het noordwesten van Engeland kunnen hier last van hebben'', aldus Eurocontrol in een verklaring. Vooral vluchten van en naar de luchthavens van Manchester en Liverpool kunnen hier volgens Eurocontrol door in het gedrang komen.