BRUSSEL - Er is geen sprake van dat Spanje, Portugal of andere eurolanden in dezelfde financiële problemen terechtkomen als Griekenland. Premier José Luis Rodriguez Zapatero van huidig EU-voorzitter Spanje heeft dat dinsdag gezegd.

Geruchten dat Spanje binnenkort bij de EU voor honderden miljarden om hulp moet aankloppen, noemde hij ''complete waanzin''. Hij riep op te stoppen met ''speculaties die niet op feiten zijn gebaseerd'', omdat die invloed kunnen hebben op de financiële markten.

Zapatero toonde zich optimistisch over het vermogen van de EU-landen om hun economie weer op orde te krijgen. Hij wees op cijfers over zijn eigen land die erop duiden dat de werkloosheid afneemt. ''Niemand vraagt mij ooit naar het goede nieuws'', klaagde hij tegenover de pers.

Lening

De Spaanse premier maakte zijn opmerkingen na een onderhoud met EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Dat ging vooral over de lening van 80 miljard euro die de eurolanden het noodlijdende Griekenland willen lenen.

De regeringsleiders van de eurolanden hakken hierover vrijdagavond definitief de knoop door. Van het Internationaal Monetair Fonds krijgt Athene nog eens een lening van 30 miljard.

Saneren

Griekenland heeft in ruil hiervoor enorme besparingen beloofd om zijn financiën te saneren.

Zapatero prees ''de moed en het verantwoordelijkheidsbesef'' van de Griekse regering en wees erop dat de Griekse bevolking zich grote opofferingen zal moeten getroosten in de komende jaren.

Zie ook: dossier eurocrisis