AMSTERDAM - Google heeft maandag weer een nieuw doelwit gevonden voor zijn investeringvehikel Google Ventures. Softwarebedrijf Corduro wordt de tiende start-up in het portfolio van het fonds.

Met Google Ventures is het Californische bedrijf sinds maart 2009 op zoek naar potentieel winstgevende bedrijfjes, van biotechnologie (Adimab) tot energie (Silver Spring Networks). Google werd eind jaren negentig zelf 'grootgebracht' dankzij durfkapitaal van onder meer Kleiner Perkins Caufield & Byers en Sequoia Capital.

Volgens Googletopman Eric Schmidt maandag tijdens een persconferentie profiteren de start-ups van de inzichten van 20.000 Google-experts. "Het gemiddelde investeringsfonds beschikt niet over zoveel kennis", aldus Schmidt.

Partners

De zestien partners en adviseurs in het fonds zijn geen traditionele durfkapitalisten. Zo was Braden Kowitz voorheen verantwoordelijk voor het ontwerp van de Googlediensten Gmail, Google Buzz en Google Apps.

De investeerders worden, zoals dat in de wereld van durfkapitalisten gangbaar is, grotendeels beloond op basis van de prestaties van hun investeringen. Per jaar mogen zij ‘gokken’ met 100 miljoen dollar.

Kassucces

Hoewel maar weinig durfinvesteringen uiteindelijk winstgevend blijken, hoopt Google het beter te doen dan het gemiddelde van een kassucces per tien investeringen. Momenteel ontvingen alleen Amerikaanse start-ups kapitaal van Google, maar Schmidt sluit internationale investeringen niet uit, zo zegt Schmidt tegenover de Wall Street Journal.

Bedrijven als Cisco, Intel en Disney beschikken ook over investeringsdivisies, die zich met name richten op bedrijven die ooit van pas kunnen komen voor het moederbedrijf. Google Ventures is volgens Schmidt niet ingericht als kraamkamer voor Google zelf.

Interessante bedrijven, zoals vorige week Bumptop, koopt het internetbedrijf gewoon zelf.