AMSTERDAM - Het slim plaatsen van zonnepanelen kan wat ICT-dienstverlener Logica betreft makkelijker. Het bedrijf ontwikkelde een soort warmtefoto die de zonnigste plekken in een woonwijk of ander terrein aangeeft.

Naast de stand van de zon, houdt het systeem ook rekening met de hoogte van huizen, flats, bomen en de lokale weersomstandigheden. Deze week maakt Logica de resultaten bekend van een eerste test van het project in de Utrechtse wijk Lombok.

Slim geplaatste zonnepanelen leveren meer stroom op, volgens Logica genoeg om een investering van circa 50 cent per huishouden in een gemeente te rechtvaardigen. Het project moet ook energiemaatschappijen van zonne-informatie gaan voorzien.

geo solar 480
Een 'zonnefoto' van de Utrechtse wijk Lombok

Volgens bedenker Edwin van Schie is het een vrij eenvoudig systeem, waarbij gegevens van het Kadaster (Actueel Hoogtebestand Nederland) worden gecombineerd met weergegevens en de stand van de zon gedurende het jaar. "Maar voor een vierkante kilometer staan een paar computers wel een aantal uur te rekenen", aldus Van Schie.

Nederland

Een kaart van heel Nederland is er daarom nog niet, al is het volgens Van Schie niet uitgesloten dat die er ooit komt. Ook een internationale uitrol van Geo Solar is mogelijk, hoewel lang niet alle landen beschikken over zulke gedetailleerde hoogte-informatie als Nederland.

"In zuidelijke landen is een dergelijk systeem ook wat minder relevant", zegt Van Schie, "aangezien je daar al een overvloed aan zonlicht hebt. In Nederland moeten we proberen om elke minuut zon optimaal te benutten."