AMSTERDAM – Werknemers die zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal op de werkvloer kunnen voortaan een claim tegemoet zien voor de kosten die hun baas maakt bij het inschakelen van een detective.

Dat is het gevolg van een uitspraak van een kantonrechter in Breda waarover de Volkskrant dinsdag bericht.

De rechtzaak in Breda werd aangespannen door een werknemer van een autobedrijf die zich in 2008 schuldig heeft gemaakt aan diefstal.

Zijn werkgever ontsloeg hem op staande voet en eiste bovendien een schadevergoeding van 7300 euro voor de kosten van bedrijfsrecherche. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en zorgt daarmee voor nieuwe jurisprudentie in dergelijke zaken.

Buitenproportioneel

De werknemer werd in zijn zaak bijgestaan door FNV Bondgenoten. Advocaat van de vakbond I. Ouwehand zegt in de Volkskrant de uitspraak “volstrekt buitenproportioneel” te vinden.

“Je neemt voor nog geen 400 euro spullen weg en krijgt een rekening van 7.000 euro. De rechter zet de deur open voor allerlei peperdure recherchebureaus die al bij heel kleine vergrijpen door een werkgever kunnen worden ingeschakeld.”

Geld

Bij het autobedrijf in Breda werd onder meer 100 euro uit de fooienpot gestolen en verdween er geld uit de werkplaatskas.

FNV gaat tegen de uitspraak in hoger beroep “Dit vonnis moet van tafel. En het zou mij zeer verbazen als ons dat niet lukt”, aldus Ouwehand.